Scholl Serbia
Kontakt
 
 
 
 

Urasli nokti na nogama

Urastao nokat nastaje kada ivica na ćošku vašeg nokta raste na dole i useca se u kožu koja ga okružuje. Rezultat je veoma bolan, i vaš prst na nozi postaje crven, otekao i osetljiv. Obično nokat urasta na palcu, na jednoj ili na obe strane.

Prevencija

Precizno sečenje vaših noktiju će uspešno sprečiti urasle nokte na nogama. Scholl makazice za nokte podsecaju nokte pravo, prateći prirodan oblik nokta. Izbegavajte podsecanje isuviše blizu kože i oduprite se iskušenju da iščupate deo nokta koji visi.

Ukoliko vam se zaglavila prljavština ispod nokta, otklonite je sa vaticom natopljenom hirurškim alkoholom, radije nego što ćete je isčačkati sa nečim oštrim. Vaš lekar, podijatar ili apotekar vas takođe mogu posavetovati o najboljim proizvodima za vašu negu stopala.

Simptomi »

Simptomi

Urastao nokat ima ivicu ili ćošak koji urasta u kožu, čineći je crvenom, oteklom i osetljivom. U nekim slučajevima usled urastanja nokta dolazi do krvarenja koje sa sobom nosi povećan rizik od infekcije. Ukoliko je urastao nokat izazvao infekciju, osećaćete neprijatnost u stopalu, bilo da hodate, stojite ili sedite.

Palčevi imaju najveću verovatnoću za urastao nokat. To se najčešće dešava zbog loše isečenog nokta čime se stvara oštar ćošak ili zupčasta ivica koja tada urasta u kožu. Udar nokta, neobičan pritisak na nokat ili neodgovarajuće cipele mogu takođe dovesti do problema. Sportisti, posebno fudbaleri su izloženi riziku jer uske patike i neprestani udarci lopte mogu oštetiti nokat.

« Prevencija | Lečenje »

Lečenje

Nije dobra ideja da sami pokušate da popravite situaciju sa uraslim noktom. Profesionalac, kao npr. podijatar će najverovatnije detaljno očistiti zahvaćeni deo, podseći nokat sa specijalizovanom, sterilnom opremom i dodati antiseptički losion i čist zavoj. Ukoliko je došlo do infekcije, čak i antibiotici mogu biti prepisani.

Ukoliko problem nastavi da se pojavljuje, može biti preporučljiva manja intervencija da bi se otklonio taj deo nokta. Pod lokalnom anestezijom, ćelije koje stvaraju problem sa noktom bivaju uklonjene, i nokat je zauvek izlečen. Scholl gel za zaštitu nožnih prstiju može se koristiti da se ublaži osetljivi deo, smesta pružajući olakšanje.

« Simptomi

Grickalica za nokte
pogledajte detaljnije informacije